In jouw werk in de ggz kom je regelmatig in contact met cliënten die door hun leefstijl, lichamelijke en geestelijke gesteldheid en mogelijk middelengebruik een verhoogd risico hebben op infectieziekten, zoals: hepatitis, hiv, soa’s en tuberculose. In dit leertraject ontdek je hoe je infectieziekten kunt herkennen, hoe je besmet kunt raken en wat jij kunt doen om infectie te voorkomen bij cliënten, collega’s en jezelf.
Leerdoelen
Na het volgen van dit leertraject:
- Benoem en herken je veelvoorkomende infectieziekten zoals, hun oorzaken, hoe ze overgedragen worden en welke factoren het risico op het oplopen of overdragen van een infectieziekte kunnen vergroten;
- Leg je uit hoe je overdracht en besmetting van infectieziekten kunt helpen voorkomen bij cliënten, collega’s en jezelf en ben je je bewust van jouw verantwoordelijkheid hierin;
- Benoem je wat je moet doen na een prikaccidenten en onderzoek je welke protocollen, richtlijnen en afspraken er zijn binnen jouw organisatie.
Doelgroep
De module is ontwikkeld voor medewerkers in ggz-instellingen die in de dagelijkse praktijk werken met cliënten met een verhoogd risico op infectieziekten door middelengebruik of verslaving. Hierbij ligt de focus op medewerkers zonder medische achtergrond, zoals:
- Agoog
- Begeleider
- Jeugdhulpverlener
Is dit product voor mij beschikbaar?
Leer mee!
Kijk in jouw leeromgeving of het product beschikbaar is. Lees de toelichting om jouw leeromgeving te vinden.
hbo, mbo
2 uur
- Kwaliteitsregister V&VN 2
- Registerplein 2
InfZkt_LT_0019