Voor zorgprofessionals wiens kernwerkzaamheden gericht zijn op de zorg voor cliënten, staan digitale vaardigheden niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Desondanks kunnen juist deze vaardigheden bijdragen aan de verbetering van de zorg. Veel zorgmedewerkers hebben namelijk voor het vak gekozen om mensen te helpen, maar worden dagelijks geconfronteerd met diverse softwaresystemen. Soms zelfs meer dan 10! Ook nieuwe medewerkers die direct van school komen, hebben soms behoefte aan digitale ondersteuning bij het gebruik van minder intuïtieve softwaresystemen in de zorg.
De landelijke coalitie Digivaardig in de zorg ondersteunt zorgorganisaties bij het bevorderen van de digitale vaardigheden van medewerkers door middel van activiteiten, communicatiematerialen en een kennissite met leermiddelen. Deze coalitie wordt gesteund door de overheid, werkgevers en werknemers.
GGZ Ecademy heeft de ambitie om samen met Digivaardig in de zorg de digitale vaardigheden in de ggz te vergroten, zodat cliënten nog beter geholpen kunnen worden. Daarom hebben we onlangs de podcast “Digivaardig in de ggz” gelanceerd, waarin Ludo de Boo in gesprek gaat met Suzanne Verheijden (Programmamanager Digitale vaardigheden bij de coalitie) en René Wubs (Manager Digitale Transformatie bij GGZ Noord-Holland-Noord). In de podcast delen Ludo en Suzanne hun eigen ervaringen en geven antwoord op vragen zoals: Hoe zorg je ervoor dat professionals in de ggz doordrongen raken van de noodzaak om digitale vaardigheden te vergroten? Welke initiatieven zijn er al op dit gebied en hoe kun je er binnen jouw organisatie of voor jezelf mee aan de slag? En wat kun je als teamleider doen?
Nieuwsgierig geworden? Deze podcast kun je hier als GGZ Inspiratie beluisteren.
Naar podcast Digivaardig in de ggz
Wil je meer weten over Digivaardig in de zorg of de materialen die je kunt inzetten om jouw organisatie digivaardiger te maken? Ga dan naar de website van Digivaardig in de zorg of doe de zelfscan om te kijken waar jij staat als het gaat om digitale vaardigheden.
Je kunt de podcast ook beluisteren via Spotify, Apple podcasts, Google Podcasts en Podtail.