Laat je inspireren tot blended leren

Staat blended leren binnen jouw organisatie op de agenda? We helpen je graag op weg met een aantal hulpmiddelen. Om zelf mee aan de slag te gaan of voor een collega die het goed kan gebruiken.

‘Blended leren is combineren. Je maakt een mooie mix van verschillende activiteiten.’

 

Er zijn veel definities van blended leren. De kracht zit in de combinatie en afwisseling van didactische werkvormen. Denk aan face-to-face in een les, het volgen van e-learning en vervolgens een praktijkopdracht die je zelfstandig doet. We zien vaak dat online werkvormen gecombineerd worden met offline werkvormen.

Met deze hulpmiddelen kun je zelf aan de slag met blended leren:

De leerproducten van GGZ Ecademy kun je prima gebruiken in een blend. In de kalender hebben we belangrijke landelijke dagen voor je op een rijtje gezet. In de aanloop naar een speciale dag kun je communiceren over het leerproduct, een kennisdelingsactiviteit organiseren voor medewerkers of met elkaar in gesprek gaan over het thema.

Download Communicatiekalender 2021 maanden jan_juni.pdf
Download Communicatiekalender 2021 maanden juli_dec.pdf

Hoe geef je meer kleur aan een videogesprek? Dat kun je doen met stemkaarten. Deze kun je gebruiken bij een quiz, spelvorm, training, teamoverleg, enzovoort. Je kunt de verschillende soorten kaarten downloaden en we hebben een aantal tips voor je. Ben je zelf trainer of organisator? Stuur de kaarten dan vooraf aan je deelnemers. Dat kun je doen door de kaarten uit te printen en per post te verzenden, al dan niet vergezeld van een leuke ansichtkaart of een ander hulpmiddel voor tijdens de bijeenkomst. Je kunt deelnemers ook de digitale versie toesturen.

Download kaarten met emoties

Hoe gebruik ik de emotiekaarten?

De kaarten met smileys zijn uitermate geschikt om te gebruiken bij een digitale dagstart of weekreview, waarbij iedereen kan aangeven hoe de pet staat. Je kunt er zelf voor kiezen om er dan op in te gaan, of de gemoedstoestand gewoon ter kennisgeving aan te nemen. Je kunt het ook gebruiken om bepaalde zaken te evalueren, waarbij deelnemers aan kunnen geven wat hun emoties zijn naar aanleiding van een trainingsdag, een teamoverleg of wat dan ook. Ook kun je aan het begin van de bijeenkomst peilen hoe mensen erin staan en dat aan het einde herhalen om te kijken of het humeur verbeterd of verslechterd is.

Download kaarten met T-shirtmaten

Wat kan ik met een S, M of L kaartje?

De kaartjes met daarop t-shirtmaten zijn heel handig bij het maken van een planning.
Planningspoker is een werkvorm die je kunt gebruiken om het formaat van taken te bepalen. Het werkt als volgt:
1. Geef een indicatie welke omvang bij welke t-shirtmaat past door reeds afgeronde taken/projecten te benoemen bij elke maat. Sta hier niet te lang bij stil, want het is geen exacte wetenschap en je wilt gewoon een inschatting vanuit verschillende teamleden/functies.
2. Geef per project/taak een korte toelichting en vervolgens moet iedereen in het team tegelijk het kaartje omhoog houden met daarop de t-shirtmaat die het beste bij de taak past. Hierbij is het handig om af te tellen, omdat je wilt voorkomen dat mensen bij elkaar ‘afkijken’.
3. Wanneer er grote verschillen zijn, laat je de persoon die de grootste schatting heeft gedaan uitleggen waarom en de persoon die de kleinste schatting heeft gedaan ook. Vervolgens houd je een nieuwe stemronde.
Het doel is om een unaniem besluit te krijgen. Lukt dat niet? Ga voor de grootste schatting. In plaats van het inschatten van het aantal uren of de omvang van een project, kun je de kaarten ook gebruiken om de prioriteit te bepalen. Ga op dezelfde manier te werk als bij planningspoker.

Download kaarten met kleuren

Tips voor het gebruik van de kleurkaarten

  • Maak een quiz met meerkeuzevragen en neem in je presentatie/powerpoint de kleuren van de stemkaarten als antwoordopties, in plaats van A, B, C. Je deelnemers kunnen dan antwoord geven door het kaartje met de juiste kleur omhoog te houden.
  • Laat een aantal stellingen zien en geef aan welke kleur voor ‘waar’ en welke kleur voor ‘niet waar’ staat. Deelnemers kunnen stemmen door de kleur van hun keuze omhoog te houden. Hetzelfde kun je doen met schattingsvragen waarbij de deelnemers ‘hoger’ of ‘lager’ kunnen aangeven met de kleurkaarten.
  • Laat ter introductiespel iedereen een kleurkaart kiezen die het beste past bij hun gemoedsstemming van dat moment en laat ze een uitleg geven.

 

Download Vlaggenlijn

Goed bezig!
Hoe vier jij het als je een mooie training of les hebt gegeven?
En ben je blij met die stap die je in een implementatie hebt gezet?
Wij zijn ervan overtuigd dat door successen te vieren je meer plezier krijgt in je werk. En dat succes je uitdaagt en motiveert om verder te gaan.
We doen graag met je mee: ga maar vast versieren want er is altijd iets te vieren!

 

Download GGZ Ecademy Deurhanger

Psst, niet storen
Het thuiswerken brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.
Zit je net lekker geconcentreerd in een videogesprek, gaat de deur open. Je voorkomt ingewikkelde situaties door een deurhanger te gebruiken. Ook handig aan de deur van het trainingslokaal!

Deel dit artikel: linkedin

Kennis delen

Samen leren in de ggz is het motto van GGZ Ecademy. Leden ontmoeten elkaar op ledendagen, werksessies, implementatiebijeenkomsten, seminars, de online community en in redactieraden. Tijdens deze ontmoetingen is de drempel om samen op te trekken laag. Hierdoor ontstaan spontane kruisbestuivingen en samenwerkingsverbanden. Wil je eens meemaken hoe dat gaat? Bezoek een van onze vrij toegankelijke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor data.

Leer mee!

Met meer dan 90 leden werken wij aan het verbeteren van de ggz!

Over het lidmaatschap