E-learning voor cliënten:
een kans voor de ggz?

De VGN Academie voor Zelfstandigheid biedt e-learningmodules speciaal ontwikkeld voor cliënten in de gehandicaptenzorg. Deze modules zijn gericht op belangrijke thema’s in het leven, zoals het huishouden, werk, digivaardigheid en het versterken van je sociale netwerk. Wat deze e-learning bijzonder maakt, is dat de content samen met ervaringsdeskundigen en cliënten wordt ontwikkeld, met als uitgangspunten:

  • Een betekenisvol leven en volwaardig meedoen: E-learning ondersteunt cliënten in hun streven naar zelfstandigheid en integratie.
  • Leren is voor iedereen: De modules zijn toegankelijk en geschikt voor alle niveaus.
  • Modulaire leerlijnen: De e-learning bestaat uit kleine bouwstenen, waarmee je eigen leerlijnen kunt samenstellen die aansluiten bij de individuele leerbehoeften.
  • Leren is leuk en veelzijdig: De modules richten zich niet alleen op kennis, maar ook op praktische vaardigheden, veerkracht en eigenwaarde.

Dit en meer werd verteld tijdens een workshop op het GGZ Ecademy Congres 2024. Voorbeelden van deze e-learningmodules zijn te vinden op de VGN-website onder het kopje “Leren kan overal“.

Als je overweegt om e-learning voor cliënten binnen jouw ggz-organisatie te implementeren, kun je met je team gebruik maken van de volgende inspirerende werkvormen:

Braindumping: deel je zorgen.
Schrijf in 4 minuten alle zorgen die je kunt bedenken rond het ontwikkelen van e-learning voor cliënten op een A4, zonder je pen van het papier te halen. Omcirkel de woorden of zin die de essentie van je zorg weergeven en schrijf ze op een post-it. Plak deze op een flipovervel met een regenwolk en ga met elkaar in gesprek over de zorgen.

Toekomstvisie: een andere bril.
Teken een grote bril. Schrijf of teken in het linkerglas wat je ziet voor de toekomst. Wees specifiek en gedetailleerd: hoe ziet deze nieuwe werkelijkheid eruit, hoe gedragen mensen zich, welke technologie wordt gebruikt? In het rechterglas geef je aan welke veranderingen, ideeën en initiatieven er nodig zijn om deze toekomst mogelijk te maken. Bespreek met elkaar wat je direct al kunt doen om deze toekomst dichterbij te brengen.

Bierviltjes vol ideeën.
Welke ideeën voor e-learning bedoeld voor cliënten heb je? Laat je fantasie de vrije loop, niets is te gek. Reflecteer samen op de ideeën: herken je thema’s, wat zou je direct willen proberen?

Het inlevingskompas: denken vanuit de cliënt.
Stap in de schoenen van cliënten om maximaal aan te sluiten bij hun leren en ontwikkelen. Wat ziet, denkt en voelt, hoort, zegt en doet een cliënt rond leermogelijkheden en het eigen leerproces? Wat ervaart de cliënt als pijnpunten? Wat zijn winstpunten?

Bouwen maar!
Gebruik lego of bouwstenen om verschillende werkvormen en leermiddelen te visualiseren en te testen. Experimenteer met variaties om te ontdekken welke methoden het beste aansluiten bij de behoeften van je cliënten.
Net als GGZ Ecademy is de VGN academie een samenwerkingsverband van leden. Onze organisaties werken regelmatig samen om kennis en ervaringen te delen.

Benieuwd naar wat wij voor elkaar kunnen betekenen? We horen graag van je!

 

 

 

Deel dit artikel: linkedin

Kennis delen

Samen leren in de ggz is het motto van GGZ Ecademy. Leden ontmoeten elkaar op ledendagen, werksessies, implementatiebijeenkomsten, congressen, de online community en in redactieraden. Tijdens deze ontmoetingen is de drempel om samen op te trekken laag. Hierdoor ontstaan spontane kruisbestuivingen en samenwerkingsverbanden. Wil je eens meemaken hoe dat gaat? Bezoek een van onze vrij toegankelijke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor data.

Leer mee!

Met meer dan 90 leden werken wij aan het verbeteren van de ggz!

Over het lidmaatschap