Het digitale asiel

Het is een wijdverbreid misverstand dat mensen met psychische problemen verantwoordelijk zouden zijn voor een groot deel van het geweld in onze samenleving. Op grond van de onjuiste aanname dat psychiatrische patiënten bovengemiddeld gewelddadig zijn vragen velen zich af hoe we deze potentieel ‘gevaarlijke’ mensen kunnen identificeren en monitoren om te voorkomen dat ze over de schreef gaan. In  de Verenigde Staten is de eerste digitale pil op de markt gekomen, een antipsychoticum dat is uitgerust met een sensor die registreert of de patiënt de pil heeft ingenomen en dat allerlei data stuurt naar behandelaren en eventueel naasten. Kortom een altijd aanwezig surveillance systeem dat naadloos past in de lange geschiedenis van opsluiten en controleren van mensen met psychische problemen.

Lees hier over deze ontwikkelingen en welke kritische en ethische kanttekeningen zijn te plaatsen bij de introductie van digitale psychofarmaca.

Van: Rob Keukens, inhoudelijk adviseur GGZ Ecademy

Deel dit artikel: linkedin

Kennis delen

Samen leren in de ggz is het motto van GGZ Ecademy. Leden ontmoeten elkaar op ledendagen, werksessies, implementatiebijeenkomsten, congressen, de online community en in redactieraden. Tijdens deze ontmoetingen is de drempel om samen op te trekken laag. Hierdoor ontstaan spontane kruisbestuivingen en samenwerkingsverbanden. Wil je eens meemaken hoe dat gaat? Bezoek een van onze vrij toegankelijke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor data.

Leer mee!

Met meer dan 90 leden werken wij aan het verbeteren van de ggz!

Over het lidmaatschap