Wietske van Oorsouw (GgzE) en Margreet Botter (GGZ Ecademy) gaven deze workshop op het GGZ Ecademy Congres op 19 juni 2024.
Podcasts maken… iedereen lijkt er mee bezig te zijn, maar wat komt er nou eigenlijk allemaal bij kijken? Wat doe je zelf en wat laat je doen? Wat heb je ervoor nodig? Wietske maakte een serie podcasts, Margreet volgde een cursus en coördineert de podcasts van GGZ Ecademy. Samen vertelden ze over hun best practices, grootste blunders en over hoe leuk het is om te doen. Hun tip: gewoon starten!
Een aantal opmerkingen en tips die sprekers en deelnemers aan de workshop deelden, staan hier op een rijtje van voorbereiding tot opname, montage en verspreiding. Je treft ook nog andere tips aan. Doe er je voordeel mee!
Voorbereiding
Voordat je de microfoon oppakt, stel jezelf een paar belangrijke vragen:
- Wie wil je bereiken? Richt je op een specifieke doelgroep.
- Wat is je doel? Wil je inspireren, meerdere perspectieven belichten, kritische luistervaardigheden stimuleren of informatie toegankelijker maken voor een groter publiek?
- Wat wordt je aanpak? Overweeg of je gastsprekers wilt interviewen die normaal onbereikbaar zijn voor een les of congres van jouw organisatie. Wil je het leereffect van studenten verlengen? Koppel dan een opdracht aan het beluisteren van je podcast.
Plan een voorgesprek met je gast om de focus van het interview scherp te krijgen. Schrijf een script waarin je niet alleen de vragen noteert, maar ook terugkerende vragen opneemt. Dit maakt het na de opname makkelijker om fragmenten te wisselen.
Opname
- Tijdloos of actueel? Het is fijn om een opname tijdloos te laten zijn. Vermijd dan data, specifieke gebeurtenissen of woorden als “volgend jaar”.
- Serieel of losstaand? Is de opname een deel van een reeks? Benoem dit duidelijk en structureer je afleveringen om diepgang te creëren. Laat bepaalde vragen steeds terugkomen.
- Duur van de podcast: Hoewel meningen over de ideale lengte verschillen, is het slim een bepaalde lengte aan te houden, bijvoorbeeld 25 of 40 minuten.
- Luisteraar in gedachten: De luisteraar kan je niet zien. Vervang non-verbale communicatie door beschrijvende taal. Laat sprekers visuele beelden schetsen en vermijd jargon dat kan afleiden.
- Audiotips: Zorg voor helder geluid. Vermijd achtergrondgeluiden zoals papiergeritsel en klikgeluiden (van een zenuwachtige spreker met een pen waar Margreet wel eens last van had). Gebruik een goede microfoon voor betere geluidskwaliteit, maar laat dit jou niet tegenhouden want een opname maak je zelfs met je telefoon of Zoom.
De montage
Het monteren van een podcast kost vaak meer tijd dan je vooraf verwacht. Een goed script en een opname van goede kwaliteit besparen je veel werk. Knip pieken in geluid, hoestjes en andere storende geluiden eruit.
Gebruik gratis software zoals Audacity om audio te bewerken. Met Audacity kun je eenvoudig knippen, verschillende audiosporen onder elkaar zetten en de audio nabewerken. Ook programma’s als iMovie op je iPhone zijn handige tools.
Verspreiding: Bereik je publiek!
- Bepaal hoe vaak je een nieuwe aflevering wilt uitbrengen.
- Denk aan de platforms die je wilt inzetten, zoals Spotify, Podimo, iTunes, maar ook YouTube (kan ook door bijvoorbeeld stilstaand beeld) en zorg dat je podcast gemakkelijk te vinden is. Via Podcasters (voorheen Anchor) kan je jouw podcast makkelijk verspreiden. Bewaak je inlogcodes om er altijd nog eens bij te kunnen. Voeg extra teksten toe in de omschrijving. Maak een plan voor social media en andere kanalen.
Meten is weten
Tot slot: kijk na een tijdje naar de statistieken van je podcast. Welke doelgroepen luisteren?
Bekijk de 10 tips die wij samenstelden na de lancering van onze eerste podcast, die we samen met Karakter maakten. En hieronder nog een paar tips die deelnemers in de workshop deelden.
En nu… vooral aan de slag en DOEN. Start de opname!
Tips om te luisteren of om te leren zelf een podcast te maken:
- Podcasts in je onderwijs? Zo pak je dat aan – Onderwijsadvies & Training – Universiteit Utrecht
- Podcast maken basis – NVJ
- Hoe mooi zelf te leren podcasten – NVJ
- Wietske wil het weten – Wietske van Oorsouw
- Suïcidepreventie bij jongeren – Karakter – GGZ Ecademy
- Forensische Leerlijn podcast – EFP
- Forensisch Vakmanschap – EFP
- No more boring learning – Brain Bakery
- Podcasten als leeractiviteit – Brain Bakery
Suggesties voor techniek: