Kosteloos leertraject ‘Vluchtelingen met psychische klachten en middelengebruik’ beschikbaar

 

Op 6 december 2021 is het online leertraject ‘Vluchtelingen met psychische klachten en middelengebruik’ gelanceerd. Dit kosteloos te volgen leertraject komt voort uit een samenwerking tussen Jellinek, Sinai Centrum, het UMC Utrecht en GGZ Ecademy.

Het traject is gefinancierd door ZonMW, subsidieronde Zorg en ondersteuning aan vluchtelingen in Nederland.

Inhoud en doelen leertraject

In deze e-learningmodule leer je middelengebruik of psychische klachten bij vluchtelingen tijdig te herkennen. Ook behandelt het leertraject hoe je laagdrempelig het gesprek aangaat over middelengebruik en psychische klachten, en hoe je kunt doorverwijzen naar passende zorg bij deze klachten. Zo kan op tijd de juiste hulp worden geboden. Dit voorkomt verergering en ontstaan van andere problemen.

Het online leertraject duurt 1,5 à 2 uur en is gratis te volgen via GGZ Ecademy.

Doelgroep leertraject

Het leertraject is met name ontwikkeld voor intermediairs en semi-professionals, die vanuit hun beroep of vrijwilligerswerk betrokken zijn bij vluchtelingen en statushouders. Bijvoorbeeld:

  • (sociaal) beheerders
  • buurtteammedewerkers
  • aanspreekpunten en vertrouwenspersonen
  • taalmaatjes
  • woonbegeleiders

Onderzoek

Het UMC Utrecht voert een onderzoek uit, om te zien in hoeverre het leertraject de (semi-)professionals ondersteunt om signalen te herkennen, bespreekbaar te maken en door te verwijzen. Dit onderzoek vindt plaats met behulp van een korte vragenlijst in het leertraject. Daarnaast neemt het UMC Utrecht interviews af met (semi-) professionals die het leertraject hebben gevolgd, als zij aangeven daaraan mee te willen werken. In de interviews vragen de onderzoekers met name naar de toepasbaarheid van het leertraject in de praktijk.

Over Jellinek

Jellinek is een gevestigde partij als aanbieder van verslavingszorg en expert op het gebied van middelengebruik en verslaving. De afdeling Jellinek Preventie heeft een brede expertise op diverse doelgroepen en een sterke aanwezigheid in het veld. Zo staat zij in direct contact met de doelgroep en diens omgeving. Jellinek Preventie richt zicht onder andere specifiek op de doelgroep statushouders.

Jellinek maakt onderdeel uit van het landelijke netwerk van Verslavingskunde Nederland, het landelijke netwerk van verslavingszorginstellingen.

Over Sinai Centrum

Sinai Centrum is gespecialiseerd in de behandeling van posttraumatische stresstoornis en is deskundig in het behandelen van psychotrauma’s die zijn veroorzaakt door oorlog, ander geweld of vroeg in de jeugd.

Het Sinai Centrum biedt onder andere behandelingen voor vluchtelingen. Daarin worden risicofactoren in Nederland én kennis over de situatie waarin vluchtelingen zich in het land van herkomst bevonden meegenomen. Sinai Centrum heeft jarenlange ervaring met de behandeling van vluchtelingen.

Deel dit artikel: linkedin

Kennis delen

Samen leren in de ggz is het motto van GGZ Ecademy. Leden ontmoeten elkaar op ledendagen, werksessies, implementatiebijeenkomsten, congressen, de online community en in redactieraden. Tijdens deze ontmoetingen is de drempel om samen op te trekken laag. Hierdoor ontstaan spontane kruisbestuivingen en samenwerkingsverbanden. Wil je eens meemaken hoe dat gaat? Bezoek een van onze vrij toegankelijke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor data.

Leer mee!

Met meer dan 90 leden werken wij aan het verbeteren van de ggz!

Over het lidmaatschap