Leren & ontwikkelen in de forensische zorg

Forensisch Vakmanschap biedt praktische ondersteuning bij de professionele ontwikkeling binnen de forensische zorg. Dit landelijke programma is door en voor de sector opgezet om de sector te profileren en onderling kennis te delen.

Forensisch Vakmanschap bestaat uit drie onderdelen:

  • De  Ontwikkelwijzer: Helpt zorgprofessionals inzicht te krijgen in hun vakkennis en vaardigheden en ondersteunt hen bij het vormgeven van hun leerproces.
  • De Organisatiewijzer: Biedt organisaties inzicht in de leercultuur en forensische leerfaciliteiten en geeft handvatten voor eventuele verbeteringen.
  • De Forensische Werkplaats: Biedt diverse praktische leer- en ontwikkelmiddelen en inspiratiebronnen om Forensisch Vakmanschap en innovatie op de werkvloer te stimuleren. Organisaties kunnen hier ook hun eigen middelen en ‘best practices’ delen.

Ontwikkelwijzer

De Ontwikkelwijzer bevat onder andere een zelfscan, waarmee deelnemers inzicht krijgen in hun huidige kennis en ontwikkelpunten. De uitslag van deze zelfscan wordt alleen gedeeld met de deelnemer zelf, wat het een waardevolle tool maakt voor persoonlijke professionele ontwikkeling. De doorlooptijd van de zelfscan varieert per deelnemer, afhankelijk van de gegeven antwoorden en de daaropvolgende vragen.

Organisatiewijzer

De Organisatiewijzer geeft organisaties inzicht in de leercultuur en forensische leerfaciliteiten. Dit instrument is geen beoordelingsmiddel, maar biedt aanknopingspunten voor gesprekken over sterktes en verbeterpunten binnen de organisatie.

Forensische Werkplaats

De Forensische Werkplaats is een online platform waar diverse leer- en ontwikkelmiddelen en inspiratiebronnen van verschillende aanbieders te vinden zijn. Het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) ziet dat er binnen organisaties waardevolle leermiddelen worden ontwikkeld. Door deze te delen via de werkplaats blijft deze kennis niet op één plek, en hoeven organisaties niet zelf steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Organisaties kunnen hier ook hun eigen leermiddelen over forensisch vakmanschap plaatsen, zodat anderen er gebruik van kunnen maken.
Wist je dat GGZ Ecademy een vergelijkbare uitwisseling biedt voor de geestelijke gezondheidszorg via het Leerplein?

Tijdens het GGZ Ecademy Congres kregen we een demo en uitleg over de tools van Forensisch Vakmanschap. Leden van GGZ Ecademy kunnen een deel van de leermiddelen, zoals de Forensische Leerlijn, integreren in hun eigen Leer Management Systeem (LMS). Daarnaast zijn er fysieke spellen en boeken beschikbaar, die via links naar de materialen gedeeld kunnen worden.
Met dank aan onze samenwerkingspartner EFP en in het bijzonder Daniek Nelissen en Marjolein Ausems.

Deel dit artikel: linkedin

Kennis delen

Samen leren in de ggz is het motto van GGZ Ecademy. Leden ontmoeten elkaar op ledendagen, werksessies, implementatiebijeenkomsten, congressen, de online community en in redactieraden. Tijdens deze ontmoetingen is de drempel om samen op te trekken laag. Hierdoor ontstaan spontane kruisbestuivingen en samenwerkingsverbanden. Wil je eens meemaken hoe dat gaat? Bezoek een van onze vrij toegankelijke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor data.

Leer mee!

Met meer dan 90 leden werken wij aan het verbeteren van de ggz!

Over het lidmaatschap