Afgelopen maandag werd het Festival Forensische Zorg 2014 gehouden. ‘Hét festival voor en door professionals in de forensische zorg’ zoals de organisatie zegt, gericht op het delen van kennis en ervaringen.
Een aantal instellingen voor forensische psychiatrie, onder andere Veldzicht, Oostvaarderskliniek en De Woenselse Poort, ontwikkelen samen met andere GGZ instellingen binnen de GGZ Ecademy e-learning modulen voor de scholing van medewerkers. Het doel is kennisdeling, meer opleidingsmogelijkheden en betere kwaliteit van de zorg.
Een van de presentaties tijdens het festival werd verzorgd door directeur Arjan Pronk van GGZ Ecademy. Hij liet, samen met Matty Timmermans (De Woenselse Poort) en Paul Westmeijer (Altrecht GGZ) zien hoe de samenwerking binnen GGZ Ecademy in de praktijk vorm heeft gekregen, wat de mogelijkheden zijn van e-learning en hoe samenwerking kansen biedt in tijden van teruglopende opleidingsbudgetten. Matty Timmermans, werkzaam bij De Woenselse Poort en lid van de redactieraad voor de module Dubbele diagnose, constateert dat er bij veel onderwerpen overeenkomsten zijn tussen de forensische zorg en de rest van de GGZ. Daar waar verschillen zijn kan erop worden ingespeeld.
Paul Westmeijer, hoofd opleidingen bij Altrecht, blikt terug: ‘Het begon twee en een half jaar geleden met een telefoontje van een collega van GGZ Drenthe, ongelooflijk dat we nu met 32 instellingen al achttien e-learningmodulen hebben ontwikkeld.’