Teken je leerlandschap

Vaak ontstaat de behoefte om in kaart te brengen hoe het leerlandschap van de organisatie er uitziet als er veranderingen op komst zijn. Bijvoorbeeld wanneer het leermanagementsysteem aan vernieuwing toe is of de organisatie op een andere manier wil omgaan met leren. Er is urgentie om het anders te gaan doen: maar hoe?

Onder leiding van Saskia den Hartog – Tiggelaar, voorheen werkzaam bij een lid van GGZ Ecademy en nu eigenaar van Social Learning Lab, hebben we geleerd hoe je een tekening maakt van het leerlandschap. Tijdens een workshop liet ze leden van GGZ Ecademy stap voor stap het huidige én gewenste leerlandschap in kaart brengen. Saskia stelde daarbij vragen zoals:

  • Vanuit welke bril kijk je naar leren?
  • Vanuit welke visie op leren werkt jouw organisatie?
  • Op welke momenten, live en online, stimuleren jullie de ontwikkeling van medewerkers?
  • Is er een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling tussen opleidingen (faciliterend en didactiek) en de organisatie (inhoud en beleid)?
  • Welke applicaties wil je vervangen of toevoegen?

De tekening kun je als praatplaat gebruiken binnen jouw organisatie. Bijvoorbeeld door deze met collega’s te bespreken en samen verder te verbeteren. En door met verschillende groepen medewerkers te bekijken of zij zich herkennen in het leerlandschap. Zo creëer je een plaat met draagvlak binnen jouw organisatie.

Je kunt het whitepaper met stappenplan om zelf je leerlandschap te tekenen hier downloaden.

Deel dit artikel: linkedin

Kennis delen

Samen leren in de ggz is het motto van GGZ Ecademy. Leden ontmoeten elkaar op ledendagen, werksessies, implementatiebijeenkomsten, congressen, de online community en in redactieraden. Tijdens deze ontmoetingen is de drempel om samen op te trekken laag. Hierdoor ontstaan spontane kruisbestuivingen en samenwerkingsverbanden. Wil je eens meemaken hoe dat gaat? Bezoek een van onze vrij toegankelijke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor data.

Leer mee!

Met meer dan 90 leden werken wij aan het verbeteren van de ggz!

Over het lidmaatschap