Trends in de ggz, zo luidde het thema van het GGZ Ecademy seminar van 14 juni. Het seminar vormde meteen de kick-off voor een nieuwe prioriteringsronde met als vraag: op welke terreinen dient GGZ Ecademy de komende jaren scholing te ontwikkelen. Ruim zeventig belangstellenden luisterden naar drie sprekers die vanuit hun eigen expertise enkele trends benadrukten. Centrale thema: de ggz zou meer aandacht moeten hebben voor de mens achter de stoornis en zijn omgeving meer betrekken bij de behandeling.
Bauke Koekkoek onder meer auteur van het boek Verward in Nederland schetste hoe vreemd het eigenlijk is dat in de ggz de aandacht uitgaat naar een intensieve behandeling voor slechts een klein groepje mensen, terwijl je een veel grotere doelgroep zou kunnen bereiken als veel mensen minder intensief en meer preventief zou ‘behandelen’, in de vorm van informatie geven, kennis delen en adviseren.
Rob Keukens als Mental Health consultant verbonden aan het Global Initiative on Psychiatry, stelde dat aandacht voor de sociale context van cliënten in de ggz veel meer nadruk mag krijgen. Hoe ga je een behandeling uitvoeren als je niet de stoornis als gegeven neemt, maar de klachten en waarom die zijn ontstaan? Wat als je aandacht hebt voor gevoelens als schuld, schaamte, verdriet en andere emoties die dwars door alle ziektebeelden heen gaan?
Henk-Willem Klaassen, sociaal psychiatrisch verpleegkundige in de langdurende, maatschappelijke psychiatrie, bracht de casus Peter in, een jongeman van 25 jaar met een goede baan, een goed leven en vrienden die in een psychose belandt. Wat gebeurt er als je in zo’n geval de omgeving van iemand betrekt? Aandacht hebt voor de gevoelens van familieleden en vrienden en hen betrekt bij de behandeling?
Voor de aanwezigen waren het stuk voor stuk eyeopeners die je even stilzetten bij je eigen denken en (be)handelen. ‘Wat ga jij na dit verhaal morgen anders doen?’ was de vraag waarmee ze naar huis werden gestuurd.
Save the date!
Het volgende seminar van GGZ Ecademy vindt plaats op woensdag 13 december 2017 en we nodigen je van harte uit om deel te nemen. Aan het programma wordt nog gewerkt. Meld je nu alvast aan via info@ggzecademy.nl en je ontvangt te zijner tijd een uitnodiging.