9 september

GGZ Ecademy Congres 2025

Direct aanmelden
9 september

GGZ Ecademy Congres 2025

Direct aanmelden

Leren als tweede natuur

Tijdens het Congres duiken we in de wereld van leren, ontwikkelen met een frisse blik op de mentale gezondheidszorg.  We gaan spelen, onderzoeken en reflecteren – binnen én buiten. Zo maken we van leren iets dat als vanzelf gaat: een tweede natuur.

Waar en wanneer?

Op woensdag 9 september zijn we de hele dag te gast bij Antropia in Driebergen.  Het adres is Hoofdstraat 8 3972 LA Driebergen.  Kom je met de auto? Stel je navigatie in op Stationsweg 15B 3972 LA Driebergen. Je kunt parkeren in de Q-Park Station P+R Driebergen Zeist. Reis je met OV? Antropia bevindt zich op pal naast NS-station Driebergen-Zeist.

Programma

We starten met een gezamenlijke aftrap. Later op de dag kun je verschillende workshops volgen. De dag sluiten we, net zoals de vorige editie, samen af met een gezamelijke activiteit. Houd er rekening mee dat je van 9.15 tot 17.00 uur in Antropia bent. Tussen de workshops door is er volop ruimte voor ontmoeting. Hieronder lees je meer over de workshops!

‘Kan het groener? Dide Hoop

‘Kan het groener?’ is de vraag die de rode draad vormt in het werk van Dide Hoop. Als pedagogisch wetenschapper en ervaringsdeskundige in de jeugdhulp heeft ze haar hart gevolgd en Expertisecentrum Groen opgericht: een plek waar jeugd en gezin op een natuurlijke manier worden ondersteund. Bovenal is het een initiatief dat laat zien dat vernieuwing in de ggz niet alleen mogelijk is, maar ook efficiënt en duurzaam kan zijn.

Tijdens het GGZ Ecademy Congres neemt Dide ons mee in haar persoonlijke en professionele droom. Hoe maak je van een goed idee een gedragen opdracht binnen je organisatie? Hoe krijg je anderen enthousiast?  Wie heb je nodig om je heen om jou water en zonlicht te geven zodat je zelf blijft groeien?

Dide weet als geen ander hoe het is om te veranderen en door te zetten als het spannend wordt. Met Groen laat ze zien wat er ontstaat wanneer je buiten de gebaande paden durft te treden. In haar verhaal reikt ze ons de sleutels aan: hoe blijf je doorzetten als deuren gesloten blijven? Hoe belangrijk is het om naar buiten te gaan? En hoe creëer je een plek waar mensen tot bloei komen?

Wat als? Ervaringsverhaal in samenwerking met Drakentemmers

In een persoonlijke getuigenis neemt Ilona ons mee in haar geschiedenis, vanuit haar jeugd tot vandaag de dag. Ze vertelt wat het had kunnen betekenen als iemand eerder had ingegrepen. Wat het verschil zou zijn geweest als iemand had gezien, geluisterd, iets had gedaan. Ilona’s persoonlijke verhaal laat ons zien waarom vroeg signaleren en aandacht het verschil kunnen maken: thuis, op de werkvloer en in de mentale gezondheidszorg. En wat de impact van gebeurtenissen is op een gezin. Aansluitend gaan we met Alice en Trijntje van Drakentemmers in gesprek over wat traumasensitief werken is en hoe we professionals kunnen uitrusten met de juiste handvatten om dit toe te passen.

Tot hier en niet verder Margreet Botter

Het nieuwe bordspel ‘Tot hier en niet verder’ helpt teams om de spanning rondom grensoverschrijdend gedrag te verminderen en het onderwerp bespreekbaar te maken. Het bespreken ervan kan spannend zijn, maar juist daardoor creëren we een veilige cultuur.
Bij de ontwikkeling van dit leerproduct hebben we gekozen voor het ontwerpen van een serious game. De redactieraad neemt ons mee in de keuzes die gemaakt zijn: waarom zijn we tot deze vorm gekomen, waaruit bestaat het spel en hoe kun je dit het beste inzetten binnen jouw organisatie?

Anders leren kijken Sonja de Graaff

Hoe kijk jij naar jezelf en de wereld om je heen? Met je smartphone als hulpmiddel nodigen we je uit om stil te staan, te vertragen en te spelen met perspectief. Je leert om op een andere manier waar te nemen: wat valt je op als je door je knieën gaat? Wat zie je als je omhoog kijkt? Wat gebeurt er als je de focus verlegt?
Onder leiding van Sonja de Graaff, professioneel fotograaf en docent, ga je naar buiten. Met elementen van photovoice, een techniek die ook in de ggz wordt gebruikt, ontwikkel je een scherpere blik. Het gaat niet om het perfecte plaatje maar om het verruimen van je perspectief.

Help, we moeten iets met microlearning! GGZ Ecademy

Er zijn veel misverstanden in leren en ontwikkelen als het gaat om microlearning. Die gaan we op ludieke wijze uit de weg ruimen! Het team van GGZ Ecademy gaat je in deze workshop helpen om te ontdekken wat de kracht van microlearning is, op welke manieren je dat al toegepast binnen jouw organisatie en waar de kansen liggen. Geen ingewikkelde termen maar lekker concreet, zoals je van ons gewend bent.

Eigenaar van jouw ontwikkelpad Jip Dijcks

We vervullen dagelijks talloze rollen: collega, adviseur, vernieuwer, luisteraar, gezinslid. Sommige rollen passen als een jas. Andere trek je aan zonder dat je het merkt. Maar welke rollen kies je bewust? Jip Dijcks, ervaringsdeskundige en trainer, heeft een aanstekelijke passie voor zelfontwikkeling.  In deze workshop gaan we samen op onderzoek uit aan de hand van zijn CORE-methodiek. Je onderzoekt welke rol(len) jij meestal pakt in je werk als L&O-professional en waar die vandaan komen.
Door te begrijpen wat je drijft en hoe je vooruit kunt, biedt Jip’s aanpak een veelzijdige methode die het onderliggende systeem van uitdagingen leert beïnvloeden. Ontdek hoe jouw waarden en werkomgeving invloed hebben op jouw ontwikkelpad en hoe je daar nog meer eigenaar van wordt. Niet om jezelf vast te zetten, maar juist om makkelijker te kunnen bewegen binnen je werk.

Op expeditie in de wereld van impact Interlocked

Stap in de wereld van impact waar persoonlijke ontwikkeling en professionele groei centraal staan. Speciaal voor het GGZ Ecademy Congres is het beproefde spelconcept van Interlocked vertaald naar een snelle en praktische variant. Samen verkennen we wat er echt toe doet in jouw werk en ontwikkeling. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? En wat staat je in de weg?
We sluiten het congres af met een reflectie aan de hand van dilemma’s en een visuele routekaart. Ga met vakgenoten op zoek naar nieuwe perspectieven en verrassende antwoorden. Onderweg delen de experts een aantal sleutels tot impact die in de praktijk van leren en ontwikkelen hun waarde hebben bewezen. Om vooruit te komen moet je soms even stil staan en de kaart bestuderen.

Voor wie?

Je werkt bij een van de leden van GGZ Ecademy. Jij gaat graag op zoek naar nieuwe kennis, inzichten en ideeën. Je wilt doorgronden hoe mensen zich ontwikkelen en hoe je ze daarbij kunt ondersteunen. Herken je dit? Dan wordt deze dag een feestje voor jou. We geven je graag een indruk van de sfeer met een terugblik op het vorige congres in twee minuten.

Aanmelding

De inschrijving voor dit congres is gratis voor leden van GGZ Ecademy maar niet vrijblijvend.

Je kunt je via deze link aanmelden en ontvangt direct een bevestiging.

Het is mogelijk om je inschrijving tot 25 augustus 2025 kosteloos te annuleren. Na deze datum betaal je bij annulering of niet verschijnen op het congres de gemaakte kosten van 150 euro. Ben je verhinderd dan is het mogelijk om je inschrijving over te dragen aan een collega. Vragen en wijzigingen kun je doorgeven via support@ggzecademy.nl.

GGZ Ecademy Congres in 2024

Bekijk de opname

De kracht van kennis delen in de ggz