Gokproblematiek: meer aandacht na nieuwe wetgeving

 

Hoe voer je een gesprek met iemand bij wie je gokproblematiek vermoedt? Welke signalen wijzen op een gokverslaving, en hoe help je iemand deze te erkennen én er iets aan te doen? 
Om professionals hierbij te ondersteunen, heeft  GGZ Ecademy  met Verslavingskunde Nederland,  met steun van het Verslavingspreventiefonds van de Kansspelautoriteit, het nieuwe leertraject Gokproblematiek ontwikkeld. Dit leertraject behandelt alle relevante aspecten van gokverslaving en is gratis beschikbaar. Het is speciaal interessant voor (huis)artsen, POH-GGZ en professionals in de schuldhulpverlening.

Toename van gokverslaving na wetswijziging

Sinds de legalisering van online gokken in 2021 is het aantal mensen met gokproblemen toegenomen. ‘Het casino kwam beschikbaar in iedereens broekzak en een stortvloed aan reclame brak los’, zegt Judith Noijen, senior adviseur preventie bij Jellinek. ‘En als er meer mensen gaan gokken, groeit vanzelf ook het aantal mensen dat in de problemen komt.’ Wat niet vanzelf gaat, is het signaleren en bespreekbaar maken van gokproblematiek. ‘We zien dat de verleiding om online te gokken groot is. Mensen in een lagere sociaaleconomische positie, met een licht verstandelijke beperking en jong volwassenen lopen een verhoogd risico om er schadelijke gevolgen van te ondervinden. Voor deze laatste twee groepen is extra casuïstiek toegevoegd aan de vernieuwde module.’

Gratis e-learning voor hulpverleners

De gratis e-learning is toegankelijk voor iedereen: huisartsen, andere eerstelijns zorgverleners, verzorgers, therapeuten, bewindvoerders in de schuldhulpverlening en andere betrokken professionals. ‘Na het volgen van deze module weet je welke vormen van gokschade er zijn, hoe je cliënten doorverwijst naar lokale afdelingen van preventieve verslavingszorg en hoe je hen helpt de juiste ondersteuning te vinden. Verslaving is een complexe problematiek. Niet iedereen die gokt raakt verslaafd, net zoals niet iedere gamer gameverslaafd wordt. Maar bewustwording van de signalen, de risico’s en de beschikbare ondersteuning is heel waardevol om het gesprek tijdig te kunnen starten.’

Noijen benadrukt dat dit leertraject niet bedoeld is om van elke hulpverlener een expert te maken. ‘Wat je wél leert, is hoe je gokproblematiek herkent en bespreekbaar maakt.’ Ervaringsdeskundigen geven aan dat zij het prettig vinden als professionals het onderwerp aankaarten tijdens consulten. Gokproblematiek staat namelijk zelden op zichzelf; vaak spelen ook stress en slaapproblemen een rol. ‘Dit zijn dingen die je makkelijker bespreekt en die een aanknopingspunt kunnen zijn. Cliënten ervaren vaak veel schaamte,’ legt Noijen uit. ‘Waar is het misgegaan? Die vraag is zelfs voor henzelf moeilijk te beantwoorden. Daarom is een sfeer van vertrouwen en begrip zo belangrijk. Een professional kan die creëren.’ De kennis uit dit leertraject helpt professionals hierbij.

Ga naar onze productcatalogus voor meer informatie en toegang tot de e-learning.

Webinar terugkijken

In september 2024 organiseerde GGZ Ecademy een webinar over de nieuwste inzichten in gokproblematiek. Wil je de actuele cijfers, de laatste ontwikkelingen op het gebied van preventie, beleid en wetgeving, en informatie over risicofactoren en risicogroepen bekijken? Vraag dan hier de opname aan.

Deel dit artikel: linkedin

Kennis delen

Samen leren in de ggz is het motto van GGZ Ecademy. Leden ontmoeten elkaar op ledendagen, werksessies, implementatiebijeenkomsten, congressen, de online community en in redactieraden. Tijdens deze ontmoetingen is de drempel om samen op te trekken laag. Hierdoor ontstaan spontane kruisbestuivingen en samenwerkingsverbanden. Wil je eens meemaken hoe dat gaat? Bezoek een van onze vrij toegankelijke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor data.

Leer mee!

Met meer dan 90 leden werken wij aan het verbeteren van de ggz!

Over het lidmaatschap