Schaamte

Psychotherapeut Louis Tas zei ooit: “Schaamte is een gebrek aan empathie met jezelf in combinatie met een overmaat aan ontzag voor het oordeel van de buitenwereld.” In normale proporties is schaamte een doodgewone emotie. Wanneer schaamte zo groot wordt dat iemand er niet over kan te praten, kan deze emotie ten grondslag liggen aan allerlei psychische klachten, zoals depressie, angst, verslaving en psychose. Het is dus belangrijk als zorgprofessional in contact met je cliënt aandacht te hebben voor de emotie schaamte en deze bespreekbaar te maken.

Transdiagnostische factoren

Deze GGZ Inspiratie is onderdeel van een serie animaties over transdiagnostische factoren: kenmerken en emoties die als een rode draad door allerlei DSM-classificaties heenlopen en ten grondslag liggen aan verschillende stoornissen. Bekijk de andere animaties:

Werk of studeer je bij een van de leden van GGZ Ecademy? Dan kun je in de loop van dit jaar rond dit onderwerp een geaccrediteerd leertraject volgen, waarmee je je kennis verdiept en reflecteert op wat dit onderwerp voor jou als zorgprofessional betekent.