De invloed van trauma op ons lichamelijk en geestelijk welzijn kan groot zijn. Onder veel psychisch lijden schuilt de wond van wat iemand is aangedaan. Dat trauma ondermijnend kan zijn, lijkt vanzelfsprekend maar te lang is dit gegeven in de zorg veronachtzaamd. Tegenwoordig is er in de geestelijke gezondheidszorg wel aandacht voor hoe trauma onze gezondheid, gedachten, gevoelens, relaties en gedragingen beïnvloedt.
Trauma-geïnformeerde zorg houdt rekening met de impact van trauma. Dat geeft erkenning aan het lijden van de cliënt en biedt veiligheid en ruimte voor rouw en verdriet. Bij het werken aan herstel krijgt de cliënt het voortouw en ondersteunen de zorgverleners dit unieke proces, waarbij ze gevoelig zijn voor het risico op hertraumatisering. In deze benadering draait het niet om de vraag “Wat is er mis met je?” maar om de vraag “Wat is er met je gebeurd?”
Meer leren
Meer leren over dit onderwerp? Het leertraject Langetermijngevolgen van kindermishandeling gaat over het verband tussen kindermishandeling en gezondheidsklachten op volwassen leeftijd.